آشنایی با خط تولید و مراحل ساخت پارکت لمینیت

همانطور که گفتیم، لمینیت پارکتی چند لایه است که برخی از لایه‌های آن از جنس چوب طبیعی و بعضی هم ترکیبی از مواد شیمیایی هستند. این لایه‌ها به صورت جداگانه تهیه و سپس تحت فشار و دمای بالای به هم فشرده می‌شوند.

پارکت لمینیت محصولی کاربردی و پرطرفدار است که در ساختمان‌های مسکونی، تجاری و اداری مورداستفاده قرار می‌گیرد. ساختار و فرآیند تولید پارکت لمینیت با کیفیت آن رابطه مستقیم دارد. بنابراین اگر قرار هست به زودی از این کفپوش در خانه یا محل کار خود استفاده کنید بد نیست که اطلاعاتی در مورد پروسه ساخت آن کسب کنید. در ادامه شما را با نحوه تولید پارکت لمینیت آشنا می‌کنیم.

کفپوش لمینیت چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

پارکت لمینیت معمولاً متشکل از 4 لایه از جنس چوب طبیعی و مواد شیمیایی است که در کارخانه ساخته می‌شود. نحوه طراحی این کفپوش به گونه‌ای است که شبیه به چوب طبیعی دیده شود اما از نظر قیمت مقرون‌بصرفه‌تر باشد. لمینیت در برابر خراش، فرورفتگی و لکه مقاوم است و از این رو انتخابی ایده‌آل برای خانواده‌های پرجمعیت و علاقه‌مند به نگهداری از حیوانات خانگی است.

مقاومت در برابر لکه می‌تواند مزیتی پرطرفدار بین صاحبین سالن‌های زیبایی که از رنگ مو استفاده می‌کنند نیز باشد. نصب آسان و امکان نصب روی هر نوع سطحی یکی دیگر از ویژگی‌های قابل‌توجه پارکت لمینیت بشمار می‌رود. در بخش بعدی خواهیم دید که هریک از لایه‌های کفپوش چه نقشی در بهبود مزایای آن ایفا می‌کنند.

لایه‌ها و اجزای اصلی پارکت لمینیت

همانطور که گفتیم، لمینیت شامل چهار لایه اصلی است که عبارتند از:

1- لایه زیرین یا پشتی:

لایه زیرین یا پشتی یک لایه پلاستیکی ملامینه است که زیر تخته‌های لمینیت قرار می‌گیرد و منجر به حفظ تعادل می‌شود. این لایه از سطح زیری در برابر رطوبت نیز محافظت می‌کند. بعضی از لمینیت‌ها دارای یک لایه فوم هستند که نیاز به لایه زیری را از بین می‌برد.

استفاده از فوم باعث می‌شود که هنگام قدم زدن روی این کفپوش، سروصدای کمتری تولید شود.

2- لایه مرکزی:

لایه مرکزی مهمترین لایه کفپوش است که با ترکیب الیاف چوب نرم یا خرده چوب با رزین و موم تحت فشار و گرما ساخته می‌شود تا به تخته‌ای با چگالی بالا (HDF) تبدیل شود. البته گاهی نیز از تخته فیبر با چگالی متوسط (MDF) به عنوان لایه مرکزی استفاده می‌شود که پایداری و استحکام کمتری نسبت به HDF دارد.

بنابراین اگر به دنبال خرید محصولی با طول عمر بالا هستید، کفپوش با لایه مرکزی HDF را انتخاب کنید. لبه‌ تخته‌های HDF با دقت میکرونی ساخته و برش داده می‌شود تا پروسه نصب کفپوش راحت‌تر شود.

3- لایه تزئینی:

بعد از لایه مرکزی، لایه دکور یا تزئینی قرار می‌گیرد که با استفاده از فناوری‌های پیشرفته چاپ دیجیتال ساخته می‌شود. در این لایه، تصویری سه بعدی از دانه‌های چوب، سنگ یا سرامیک با وضوح بالا چاپ می‌شود.

امروزه لایه تزئینی شامل طرح‌های متنوع‌تری است و شبیه به چمن، برگ و حتی یک اثر هنری دیده می‌شود. بنابراین چه طرفدار نمای سنگ و چوب باشید و چه از طرح‌های غیرسنتی لذت می‌برید، لمینیت انتخابی ایده‌آل برای شماست.

4- لایه رویی:

لایه رویی لمینیت، لایه‌ای شفاف و براق است که از لایه‌های زیری در برابر ضربه و خراش محافظت می‌کند. استفاده از ملامین و اکسیدآلومینیوم در این لایه از کفپوش در برابر اشعه فرابنفش محافظت خواهد کرد و مانع از رنگ‌پریدگی کفپوش در برابر تابش نور خورشید می‌شود.

در حقیقت استفاده از رزین ملامین و اکسیدآلومینیوم، طول عمر کفپوش را دوچندان می‌کند. بنابراین محصولی را انتخاب کنید که این ویژگی را داشته باشد.

فرآیند ساخت پارکت لمینیت

چهار لایه اصلی کفپوش لمینیت به طور مجزا ساخته و سپس طی مراحل زیر به هم فشرده می‌شوند:

1- در مرحله اول، لایه‌های کفپوش با دقت بالا روی هم قرار می‌گیرند. برای انجام این کار، لایه‌های مختلف را با استفاده از تجهیزات پیشرفته کالیبراسیون الکترونیکی و دوربین‌های دیجیتال روی لایه زیری قرار می‌دهند تا تمام لایه‌ها دقیقاً در یک راستا قرار بگیرند.

2- در مرحله بعد، لایه‌های کفپوش با استفاده از پرس‌های هیدرولیکی در دمای بالا به هم فشرده می‌شوند. برای انجام این امر از دو روش فشار مستقیم یا DPL و فشار زیاد یا HPL استفاده می‌شود.

در روش DPL، تمام لایه‌ها تحت فشار بالا (تا 600 پوند بر اینچ) و دمای 400 درجه فارنهایت به مدت 20 تا 30 دقیقه به هم فشرده می‌شوند. اما در روش HPL، ابتدا دو لایه بیرونی به هم فشرده می‌شوند و سپس مابقی لایه‌ها به ‌آن‌ها فشرده می‌شود.

به طور کلی هرچه لایه مرکزی فشار بیشتری را تحمل کند در نهایت دوام بیشتری خواهد داشت.

3- بعد از فشرده شدن لایه‌ها برای اطمینان از خشک شدن کامل و ممانعت از ایجاد هرگونه نقصی، لایه‌ها به حال خود رها می‌شوند تا خنک شوند. سپس روی هم چیده و برای مدتی انبار می‌شوند تا پایدار شوند.

4- در نهایت تخته‌های پایدار با سیستم‌های الکترونیکی و لیزری به صورت دقیق برش داده می‌شوند. سپس با استفاده از اره‌های پروفیل، شیار و زبانه در لبه‌ها ایجاد می‌کنند تا تخته‌ها به راحتی و با استفاده از سیستم کلیکی به هم وصل و نصب شوند.

با توجه به آنچه گفته شد، نحوه ساخت پارکت لمینیت تاثیر بسزایی بر بهبود کیفیت آن می‌گذارد. هرچه فرآیند تولید پارکت لمینیت به روزتر و پیشرفته‌تر باشد، محصولی باکیفیت‌تر و لوکس‌تر برجای می‌گذارد. در این راستا، ژیوار با استفاده از برترین فناوری‌های روز دنیا دست به تولید پارکت لمینیت زنیت زده است تا بتواند محصولی بی‌نظیر زیبا، باکیفیت و دوام بالا، بااصالت و خاص و با بهترین استانداردهای ساخت روانه منزل شما کند.

سبد خرید